Publicerad 2008-12-11

Ursprungsmärk griskött!

När julen närmar sig duggar larmrapporterna om griskött tätt. Fakta blandas med braskande rubriker och sensationslystnad. Dioxinlarmet för irländskt griskött riskerar att svärta ner allt griskött i konsumenternas ögon. Mitt i detta tumult står vi, luttrade svenska grisbönder, tar oss för pannan och undrar var det gick snett? All import av griskött kommer från länder med väsentligt lägre krav på hur djuren har det.

Det aktuella Dioxinlarmet avseende irländskt griskött visar att också välkända företag som Findus, Dafgård och Servera tullar på kvaliteten för att få så låga inköpspriser som möjligt. För några ynka kronor per kilo sänker man kraven på djuromsorg och importerar billigt griskött som kommer från tveksamma uppfödningsmetoder.

Vi grisbönder står på stadig grund i argumentationen för den svenska grisen, den svenska grisen har knorren kvar därför att den har får halm att ligga på och busa med, den rör sig fritt på större ytor och är friskare än grisar i övriga EU. Hittills har vi haft svårt att nå ut med vårt budskap till offentliga upphandlare, man får mycket djuromsorg för den lilla extra peng som svenskt griskött kostar. Svensk grisproduktion har på dryga 10 år minskat 25 % och ersatts med import. I kommunerna blir tyvärr dubbelmoralen om djuromsorgen särskilt tydlig. I kommunhusen styrs inköpen av mat till våra barn och äldre ofta av lägsta pris och då blir det import kött. I samma hus sitter djurskyddsinspektören vars uppgift är att polisanmäla en uppfödning av grisar som t.ex. går till efter dansk modell.

Naturligtvis förstår vi att budgetramarna är snäva för kommuner och landsting, skolmaten kostar idag mellan 4-17 kronor beroende vilken kommun skolan ligger i. Måltiderna är så kostnadsslimmade att näringsberäkning ofta inte sker, en köttbulle kan innehålla så lite som 25 % kött. En hel del skolor arbetar föredömligt med en del ekologiskt, vilket kostar mer, det bästa blir därmed det godas fiende för priset på övriga produkter måste pressas än mer. Svenskt kött har en marknadsandel på 15 % av storhushållsmarknaden att jämföra med en marknadsandel på 75 % i detaljhandeln där konsumenterna väljer själva.

Vi svenska grisuppfödare är stolta över att ha fina friska djur, uppfödda under bra förhållande med sunda värderingar kring djuromsorg och restriktiv läkemedelsanvändning. Vi uppmanar den svenska regeringen att lagstifta om ursprungsmärkning av griskött, charkprodukter och färdigrätter det vore att ge den svenska konsumenten verklig valfrihet. Det svenska grisköttet är ett smart val så njut av den svenska skinkan i jul!

Annika Bergman
Ordförande Sveriges Grisföretagare