Publicerad 2008-05-27

Ordförandens LEDARE

2018-01-19 2017 ut och 2018 in
Vi kan summera 2017 som ett relativt bra grisår. Då är jag fullt medveten om att inte alla håller med mig, eftersom resultatet inte ger full täckning på TB 2-nivå, för att klara en återinvestering i nya stallar. Men historiskt sett är det ändå ett hyfsat resultat, och det finns många ljuspunkter att se fram emot.
2017-11-22 Lobby-organisationers påverkan på vår vardag
Ibland undrar man på vilka grunder beslut fattas på, beslut som för en enskild företagare får stora konsekvenser i företagandet. Men den som sitter och trycker på knappen och röstar ja eller nej, berörs kanske inte utav beslutet, vare sig direkt eller indirekt. Då tänker jag främst på det sista utspelet, i frågan om användandet utav glyfosat.
2017-08-23 Sökes: sunt bondförnuft i köttdebatten
Efter ett kort sommaruppehåll och lite distans till debatterna under Almedalsveckan skriver jag den här ledaren. I år bjöd Almedalsveckan på över 4 000 seminarier, flera utav dem berörde vår näring på många olika sätt, men det som har störst genomslag är klimat och miljö.
2017-06-22 Lönsamhet och djurvälfärd går hand i hand
När vi kommer in i debatten som handlar om djurproduktion och svensk djurvälfärd kommer det nästan alltid upp ett missnöje, med att vi från näringen bara vill tjäna pengar. Jag vill tydligt påpeka att en god lönsamhet är en av de viktigaste nycklarna till en god djurvälfärd.
2017-04-10 Mystiken runt MRSA
Jag vet att alla håller med om att vi vill kunna fortsätta bota sjukdomar och mildra lidande med antibiotika även i framtiden, oavsett om det berör människor eller djur. Största hotet mot detta är den eskalerande utvecklingen av multiresistenta bakterier.
2017-03-14 Aldrig förr har vi kunnat erbjuda våra konsumenter så mycket för så lite
Vem har sagt att kött är dyrt? Nej, svaret är precis det motsatta. Det är inte utan att man som producent lyfter lite extra på ögonbrynen och undrar vart är marknaden på väg, då vi i dag får betala över 70 kronor per kilo gurka. Samtidigt som svensk ytterfilé gick att handla för 59 kronor per kilo under helgen.
2017-02-10 Svenskt eller holländskt, visst är det stor skillnad!
Utmanar holländska grisar de svenska rörande pris och djuromsorg? Visst vore det önskvärt att vi var där, speciellt för djurens och miljöns skull, men det är vi inte. En bättre djuromsorg i hela Europa är något som svenska politiker drivit i EU under decennium och som vi alla måste kämpa för, samt uppmuntra.
2017-02-07 Nytt år - nya möjligheter
Se ett nytt år med nya möjligheter, och mycket som skall hända. Vi är alla förväntansfulla inför en kommande livsmedelsstrategi som skulle varit presenterad inför Almedalsveckan förra året. Men som vi alla vet när det är frågan om livsmedel berör det många, och många vill vara med och säga sitt.
2016-12-13 En ärlig väg att gå
För några år sedan började man i USA att marknadsföra så kallade antibiotikafria djur i ett marknadskoncept. Nu tar Danmark efter med samma koncept för griskött. Produktionen går ut på att djur som blir sjuka och behöver behandlas selekteras ut och säljs under andra koncept. Kvar blir den antibiotikafria grisen.
2016-11-17 Alla kan göra skillnad
Vi närmar oss julhögtiden, som är årets stora festlighet tillsammans med familjen, och som ger oss viss tid till eftertanke. Det är en stor festlighet med god mat, där vår gris är i centrum.
2016-09-16 06:00:00 Export av arbetstillfällen - nej tack!
Var har intresset för att vara medarbetare på våra lantbruk tagit vägen? Aldrig förr har bönder och lantbruk varit så populärt i tv och i övrig media, detta ända sedan tv-programmet Bonde söker fru visades första gången, och vår värmländska grisbonde Karl-Petter gjorde en lysande insats.
2016-09-06 Satsa framåt för ökad produktivitet
En fråga som jag nu i dagarna ställs inför, är vilket mervärde är den svenske konsumenten är beredd att betala för svenskt kött. Frågan har aktualiserats i debatten under senaste tiden då produktiviteten i våra grannländer ökat rejält främst med hjälp utav nytt avelsmaterial.
2016-06-14 Släpp inte in pesten!
Ett stort tack till er alla på Sveriges Grisföretagares stämma för att vi i styrelsen fått förtroendet att lotsa grisnäringen vidare ett år till, nu med nytillskott utav två nya ledamöter, som är varmt välkomna in i styrelsen. Ingen kan ta miste på den positiva laddning som visade sig under stämmodagarna på Kolmården. Stämman var som vanligt mycket välarrangerad, denna gång utav Östergötlands Grisföretagare med Jeanette Blackert som ordförande. Ett stort tack! Jag kan bara tillägga ni som inte var där ni har gått miste om något. Och vi som hade möjligheten att vara där, vi har något roligt att ta med oss fram till nästa stämma då vi alla har möjligheten att träffas igen.
2016-04-21 Vi är alla vinnare
Det är få ledare som fått uppleva det läge vi nu har inom svensk grisnäring; en stabil marknad och en växande framtidstro i branschen. Det är ett läge som vi inte själva skapat, utan det har sakta vuxit fram genom gemensamma åtgärder från producenter, politiker, myndigheter, rådgivning, slakterier och inte minst handeln, som tagit en aktiv roll i frågan. Ett kvitto på detta är att alla i dag är med och tar åt sig äran av framgången, vilket bevisar att man står upp för och tror på svensk grisproduktion och ser de möjligheter vi har, att utveckla densamma. Samtidigt ger det tid för att se framåt och utveckla grisnäringen i en positiv anda.
2016-03-16 En frisk svensk klimatsmart gris med knorr
I dag har vi många ögon på oss från våra övriga EU-länder. De ser på oss och är förundrade över det svenska grispriset. Historiskt sett, utan att göra en noggrann analys, vågar jag säga att det är första gången som vi svenska grisföretagare får betalt för den produktionsform vi har i Sverige. Och det finns egentligen bara ett rätt svar på hur detta är möjligt, och det är att vi nu levererar det som dagens kund efterfrågar, det vill säga en gris producerad med god djuromsorg och svenska mervärden.
2016-02-12 Rådgivning för god djurvälfärd och bra lönsamhet
Förändringar i våra verksamheter påverkar även andra i näringen. Exempel på det är företag som tillhandahåller service runt grisföretagande. I detta fall tänker jag på rådgivningen, som är under omstöpning. Förändringar är inte alltid uppskattade utav alla, men ett företag som inte inser att anpassning och nytänkande behövs kommer gå mot sitt öde.
2015-12-18 Jag vill välja själv!
Den debatt som pågår, angående den begränsade tillgången på naturresurser och miljöbelastningen vi orsakar för att vi skall kunna leva, kan knappt ungå någon. Med bibehållen välfärd och utveckling på jordklotet fram till år 2050 behöver vi öka produktiviteten med 70 procent inom lantbruket.
2015-11-27 Bärkraftig produktion gör alla till vinnare
Det blåser nu positiva vindar inom grisnäringen, vilket också bekräftades i årets lantbruksbarometer. Inte för att vi har ett ekonomiskt resultat som behövs för full kostnadstäckning i ett långsiktigt perspektiv, men det går i rätt riktning.
2015-11-05 Fem myndigheter för en tatuering
Det är inte alltid det blir som man tänkt sig. Detta har Jordbruksverket (SJV) och vi som grisföretagare fått uppleva det senaste året när det gäller en ny handledning till besiktningsveterinärerna på slakterierna som gick ut på test.
2015-09-30 Akut rustning av byggbranschen krävs
Det finns mycket som tyder på att det framöver blir brist på smågris, eftersom det nu är betydligt större efterfrågan på svenskproducerat kött. Samtidigt bärgas nu en stor skörd utav spannmål, den största sedan prisförhandlingar om vad priset skulle vara, med staten på 80-talet.
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 Nästa sida »